BLOGI

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

2/2/2018

Mikä on aktiivimalli ja mitä se tarkoittaa?

Alkuvuodesta voimaan tullut aktiivimalli on saanut paljon huomiota osakseen. Mistä on kyse?

Aktiivimalli on 1.1.2018 voimaan astunut muutos työttömyysturvalakiin. Sen mukaan on työttömän jatkossa osoitettava aktiivisuutensa, jotta voi säilyttää työttömyysetuuden täysimääräisenä. Jos aktiivisuusedellytys ei seurantajakson aikana täyty, vähennetään etuutta 4,65 prosenttia seuraavan seurantajakson ajaksi.

Alkuperäinen tarkoitus on ollut lisätä työllisyyttä ja lyhentää työttömyyden kestoa, kannustamalla työttömiä työnhakijoita aktiivisuuteen ja omatoimisuuteen. Tarkoituksena on myös rohkaista hakeutumaan lyhytkestoiseen ja osa-aikaiseen työhön työttömyyden aikana, jonka kautta työtön voi hankkia itselleen lisää työkokemusta sekä lisätä mahdollisuutta muodostaa uusia työsuhteita.

Aktiivimalli on aiheuttanut paljon keskustelua, niin puolesta kuin vastaan.

Mitä aktiivimalli tarkoittaa käytännössä?

Ensimmäinen seurantajakso alkoi 1. tammikuuta. Sen myötä työttömyysetuutta tullaan leikkaamaan sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät ole täyttäneen aktiivisuusedellytyksiä kuluvan 65 etuuden maksupäivän aikana. Jos edellytykset eivät täyty, leikataan työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa 4,65 prosenttia, joka vastaa 32,40 euroa kuukaudessa kun kyseessä on perusmääräinen etuus. Koska sama vähennys tehdään kolmelle kuukaudelle, henkilö saa tukea noin sata euroa vähemmän. 

Työttömyysetuus ei kuitenkaan voi pienentyä enempää normaalitasosta. Tämän jälkeen työttömyysetuus joko pysyy samana tai nousee ennalleen normaalille tasolle seuraavilla tarkastelujaksoilla.

Riittäväksi aktiivisuudeksi katsotaan, että henkilö on 65 maksupäivän aikana:

- ollut palkkatyössä 18 tuntia alan oman työehtosopimuksen mukaisesti

- ansainnut yritystoiminnastaan 241 euroa

- ollut 5 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa

- ollut 5 päivää muussa työvoimaviranomaisen järjestämässä työllistymisedellytyksiä parantavassa palvelussa tai toiminnassa

- ollut 5 päivää työpaikalla tai työllistymiseen liittyen toteutettavassa rekrytointia tukevassa toiminnassa, jonka ajalta henkilölle maksetaan työttömyysetuutta

Työllistymistä edistäviin palveluihin luetaan omaehtoinen opiskelu, maahanmuuttajan omaehtoinen opiskelu, työvoimakoulutus, työnhakuvalmennus ja uravalmennus, työkokeilu ja koulutuskokeilu sekä kuntouttava työtoiminta. Tarkemmin työllistämistä edistävistä palveluista ja niihin hakeutumisesta voi lukea TE-palvelujen sivuilta.

Huomio! Näitä aktiivisuuden muotoja ei lasketa yhteen. Eli tarvittavat aktiivisuusmääritteet eivät täyty jos työtön tekee 15 tuntia palkkatöitä, ollut 5 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa ja ansainnut sivutoimisena yrittäjänä 200 euroa. Myöskin, yritystoiminnasta ansaittava raha on oltava maksettuna yrityksen tilille ajanjakson aikana.

Voiko Treamerin kautta osoittaa tarvittavan aktiivisuutensa?

Kyllä voi. 

Jotta tehty työ voidaan lukea täyttävän aktiivisuusedellytykset, on työsuhteen tunnusmerkkien täytyttävä ja palkan oltava riittävä. Riittäväksi palkaksi ehdoton vähimmäisvaatimus on 6,91 euroa tunnilta ja jos työhön liittyy työehtosopimus, on sen mukaisesti maksettava palkka.

Jokainen suoritettu keikka Treamerin kautta on määräaikainen palkkatyösuhde, jonka suoritettua saa työntekijä arvostelun omaan profiiliinsa ja palkkakuitin sähköpostiinsa. Nettopalkka maksetaan jo parin arkipäivän kuluessa tilille, jonka käyttäjä on syöttänyt sovelluksessa, yhdessä verotietojen kanssa.

Seurantajakso on pituudeltaan 65 maksupäivää, eli noin kolme kuukautta, jolloin 18 tunnin vaadittava palkkatyö voi jakautua esimerkiksi 6 tunnin mittaisiin keikkoihin sille kolmelle kuukaudelle. Tekemällä siten esimerkiksi yhden, 6 tunnin mittaisen keikan kuukaudessa, josta maksetaan 10 euron tuntipalkka, pystyy jo täyttämään aktiivisuusedellytykset.

Aktiivisuutta seuraa työttömyysetuuden maksaja, eli Kela, jos kyseessä on työmarkkinatuki ja peruspäiväraha ja työttömyyskassa jos kyseessä ansiosidonnainen päiväraha. Toimittamalla Treamerin palvelusta tuleva palkkakuitti ja muut tarvittavat työn yksityiskohdat, voi todistaa aktiivisuutensa.

Työntilaajat valitsevat keikkaan hakijoista itselleen sopivimman Treamerissa olevan työntekijän profiiliin avulla. Profiiliin siis kannattaa panostaa ja luoda asiallinen, luotettava ja kattava kuvaus osaamisesta. Ensimmäisen keikan suoritettua on aina helpompi tulla valituksi seuraaviin, kun profiilissa näkyy myös arvostelu edellisestä Treamerissa suoritetusta työstä.

Joakim Ruokoniemi Treamer Customer Success Manager

Joakim Ruokoniemi

Customer Success Manager

Haluatko kuulla lisää?

Kyllä, kiitos!
Treamer
(44)
ILMAINEN
Lataa

Oletko työnantaja vai työntekijä?

Kiitos!
Sait juuri postia meiltä.

Lataa nyt ilmainen Treamer-sovellus niin pääset katsomaan, millaisia Treamereita sinun lähistöltäsi löytyy.
Oops! Something went wrong while submitting the form